Assertion Reason MCQs of Marketing Management of Business Studies Class 12

Ask Your doubt on Whatsapp

Looking for important assertion reason Based MCQs with answers of Marketing Management Chapter (Chapter 11) of Business Studies Class 12 CBSE, ISC, and other State Boards.

We have compiled a very important assertion reason based Multiple choice questions Marketing chapter with answers of BST Class 12

Assertion Reason Multiple Choice Questions with answers of Marketing Management chapter of BST Class 12

Let’s Practice

1. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): The job of the marketer is to add to the value of the product so that customer prefers it in relation to the competing products and decides to purchase it.

Reason (R): A product will be purchased only if it is perceived to be giving the greatest benefit for the money.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – a)

2. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): According to Marketing Concepts, products are bought because of their quality and other features.

Reason (R): The marketing concept aims to find out the needs and requirements of customers and satisfying them in an effective manner.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – d)

2. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion(A): Labeling act as a silent salesman

Reason (R): It helps in the promotion of products by attracting the attention of customers and providing required information.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – a)

3. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): An established brand name enables the firm to charge prices higher than the competing products

Reason (R): Many companies with established brand names decide to introduce new products in the same name.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – b)

3. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Advertising costs are passed on to consumers in the form of higher prices.

Reason (R): Advertising helps in increasing sales and thereby reducing cost.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – c)

4. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Personal Selling reaches a limited number of people

Reason (R): Personal Selling is highly flexible as the message can be adjusted.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – b)

4. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Marketing is a wide term.

Reason (R): Marketing involves a whole range of activities relating to planning, pricing, promoting, and distributing the products that satisfy customer’s needs.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – a)

5. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Advertising is economical as compared to other promotional techniques.

Reason (R): The total advertising cost is spread over a large number of people

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – a)

5. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): An understanding of the philosophy or the concept to be adopted is important.

Reason (R): It determines the emphasis or the weightage to be put on different factors, in achieving the organisational objectives.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – a)

6. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Main focus of selling concept is to sell the existing product through aggressive selling and promotional efforts.

Reason (R): Selling concept assumes that customers can be persuaded and manipulated to buy the products.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – a)

6. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): A good design can improve the performance of a product and also give it a competitive advantage in the market.

Reason (R): Standardisation is the process of classification of products into different groups, on the basis of some of its important characteristics such as quality, size, etc.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – c)

7. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Warehousing creates time utility.

Reason (R): Warehousing bridges the time gap between production and consumption of goods.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – a)

7. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Grading is so important in modern-day marketing that it is considered as a pillar of marketing.

Reason (R): Packaging is important not only for the protection of the products but also serves as a promotional tool.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – d)

8. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Companies with established names decide to introduce new products in the same name.

Reason (R): Labels help to grade the products into different categories as per their features.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – b)

8. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Customer support services are very effective in bringing repeat sales from the customers and developing brand loyalty for a product.

Reason (R): All these services aim at increasing the profit margin of the dealers, which is the key to marketing success in modern days.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – c)

8. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): The term ‘market’ refers to the place where buyers and sellers gather to enter into transactions involving the exchange of goods and services.

Reason (R): Market refers to a set of actual and potential buyers of a product or service. It does not necessarily mean a geographical place (e.g conduct of business through telephone, mail, or internet).

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – b)

Explanation:- Both terms of market is correct, The assertion comprises the concept of market on the basis of economic. But the reason explains the market as the per the marketing management concept of Business studies.

8. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Selling is important not merely for increasing the profits of businessmen, but also for making goods and services available to the consumers in society.

Reason (R): It is the process whereby goods and services finally flow to the consumers who need them and the firm performs its functions of distributing to products among consumers.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – d)

9. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Low initial price is regarded as the principal means for entering into the mass market for some new products.

Reason (R): Firms generally enter into the production of new products with having excess capacity of the plant.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – a)

10. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Companies should measure the profitability of their products, territories, customer groups, segments, trade channels and order sizes.

Reason (R): Measure of profitability helps companies determine whether to expand, reduce or eliminate any product or marketing activities to ensure profitability control.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – a)

11. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Selling is the heart of marketing.

Reason (R): Marketing is wider in scope than selling which includes selling as its essential part.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – a)

11. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Marketing adds value to the product by sorting it from the time of its manufacture to the time it is needed.

Reason (R): It is a place utility. In order to have value, an item must be in the right place.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – b)

12. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Technological advancement in the transportation industry has helped in bringing markets closer.

Reason (R): With the advancement in technology, manufacturers can deliver their products to retailers and wholesalers more quickly and in a cost-effective manner.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – a)

Share your love
Default image
Anurag Pathak
Anurag Pathak is an academic teacher. He has been teaching Accountancy and Economics for CBSE students for the last 18 years. In his guidance, thousands of students have secured good marks in their board exams and legacy is still going on. You can subscribe his youtube channel and can download the Android & ios app for free lectures.
Articles: 720

Leave a Reply

close

Ad Blocker Detected!

Our Website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us and remove the AD - Blocker to read this article.

Refresh

error: Content is protected !!