Assertion Reason MCQs of Human Capital Formation Class 12

Ask Your doubt on Whatsapp

Looking for the Assertion Reason Based MCQs (Multiple Choice Questions) of Human Capital formation In India chapter of Class 12 of Indian Economic Development Book of CBSE, ISC, and other state Boards.

We have made a huge collection of Assertion Reason based MCQs questions of chapter 5 of Indian economic development of class 12 commerce.

Multiple Choice Questions of Human Capital Formation chapter of economics class 12

Let’s Practice.

1. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Expenditure on migration is a source of human capital formation.

Reason (R): Migration to other countries involves the cost of production from one place to another and the higher cost of living in the migrated places.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – b)

2. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): The facilities for the formation of human capital have remained adequate.

Reason (R): The resources allocated to human capital formation have been much less than the resources required.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – d)

3. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): The spread of education is necessary to control the population growth rate.

Reason (R): Human Capital Formation decreases the quality of life.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – c)

4. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Education contributes to economic growth.

Reason (R): Education confers higher earning capacity on people.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – a)

5. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Both education and health increase the income-generating capacity of an individual.

Reason (R): Contribution of an educated and healthy person to the economic growth is more than that of an illiterate and unhealthy person.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – a)

6. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): on the job training is a source of human capital formation.

Reason (R): After on the job training of employees, firm insist that the workers should work for a specific period of time.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – b)

7. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Human Capital Formation is required for the effective use of physical capital.

Reason (R): The formation of human capital raises the life expectancy of the people.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – b)

8. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Human Capital Formation is a stock concept.

Reason (R): Stock refers to the variables which are measured at a particular point of time.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – d)

9. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Human Capital Formation is an important determinant of economic growth of a nation.

Reason (R): Human Capital Formation Leads to better utilization of resources which enhances their skills and productivity.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – a)

10. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Expenditure on education and health are key determinants of human capital formation.

Reason (R): Human Capital Formation is an ongoing and a continuous process.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – b)

11. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): There is a need to bridge the skill gap in India in order to enhance human capital and bring about more productive labour force.

Reason (R): Skills are tangible in nature and can be separated from its owner.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – c)

12. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): High level of human capital implies not only high earning potential but also a change in the social and economic outlook.

Reason (R): It transforms the way of thinking and allow an individual to make well informed and rational decisions.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – a)

13. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): People migrate that can fetch them high earning jobs than what they get in their native places/countries.

Reason (R): Enhanced earnings in the new place exceeds the cost of migration.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – a)

14. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Education is a wider concept and encompasses literacy.

Reason (R): A person is considered literate if he has ability to read and write in any language. A person is educated if he can find a work and can earn some income.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – c)

15. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Literacy rate in India have increased but so has the absolute number of illiterates.

Reason (R): Literacy rates have increased mainly becasue of the growth in educational facilities. However the absolute number of illiterates have increased because of tremendous increase in population.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – a)

16. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): An educated women can make well informed decisions and can reduce the rate of growth of population.

Reason (R): It favourable affects the fertility rate as educated women do not wish to expand the size of their families unnecessarily.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – a)

17. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Physical capital helps in the formation of human capital

Reason (R): Physical capital is passive in nature

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – d)

18. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Human capital formation gives birth to innovation, invention and technological improvements.

Reason (R): Investments in education creates the ability to adopt newer technologies, facilities invention and innovation since an educated workforce generally adapts to modern technologies and innovation.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – a)

19. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Physical capital helps in the formation of human capital.

Reason (R): Human capital helps in the formation of physical capital as physical capital is passive in nature.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – d)

20. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Literacy reates in India have increased but so has the absolute number of
illiterates.

Reason (R): Literacy rates in India have increased mainly because of groth of educational
facilities which have not matched the growth of population leading to increased absolute
number of illiterates.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – a)

21. Read the following statements: Assertion (A) and Reason (R). Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Components of human capital and human development are complementary
to each other.

Reason (R): Expenditure on components of human capital leads to human development.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A).
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is true.

Ans – a)

Share your love
Default image
Anurag Pathak
Anurag Pathak is an academic teacher. He has been teaching Accountancy and Economics for CBSE students for the last 18 years. In his guidance, thousands of students have secured good marks in their board exams and legacy is still going on. You can subscribe his youtube channel and can download the Android & ios app for free lectures.
Articles: 684

Leave a Reply

close

Ad Blocker Detected!

Our Website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us and remove the AD - Blocker to read this article.

Refresh

error: Content is protected !!