Assertion Reason MCQs of Nature and Significance of Management BST Class 12

Ask Your doubt on Whatsapp

Looking for Assertion Reason based MCQs (Multiple Choice Questions) of Nature and Significance of Management chapter of Business Studies of Class 12 CBSE Board, ISC and other State Board.

We have compiled very important MCQs of chapter 1 of Business Studies Class 12

Multiple Choice Question of Chapter 1 Business Studies Class 12 CBSE

1. Read the following statements: Assertion and Reason. Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Coordination is needed in all departments and at all levels.

Reason (R): Activities are independent in all departments and levels.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A)
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is True.

Ans – c)

2. Read the following statements: Assertion and Reason. Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Management is called an Exact Science.

Reason (R): Management deals with complex human behavior, which can not be determined with accuracy.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A)
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is True.

Ans – d)

3. Read the following statements: Assertion and Reason. Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Management is termed as a group activity.

Reason (R): Every member of a firm joins the organization with a different purpose and work towards the achievement of personal goals and not organizational goals.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A)
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is True.

Ans – c)

4. Read the following statements: Assertion and Reason. Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Coordination acts as a binding force between departments and ensures that all efforts are focused on achieving organizational goals.

Reason (R): Specialists in an organization usually think that they only are qualified to evaluate, judge, and decide according to their professional criteria.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A)
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is True.

Ans – b)

5. Read the following statements: Assertion and Reason. Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Management is termed as a process

Reason (R): Management involves a series of inter-related functions, such as planning, organizing, staffing directing, and controlling.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A)
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is True.

Ans – a)

6. Read the following statements: Assertion and Reason. Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): There is no restricted entry in the case of management.

Reason (R): Management consists of systematic knowledge of concepts, theories, and principles.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A)
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is True.

Ans – b)

7. Read the following statements: Assertion and Reason. Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Management is considered a tangible force.

Reason (R): Management can not be seen, felt, and touched.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A)
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is True.

Ans – d)

8. Read the following statements: Assertion and Reason. Choose one of the correct alternatives given below:

Assertion (A): Satisfaction of personal objectives is very important in an organization.

Reason (R): Employees are one of the most valuable resources for an organization.

Alternatives:

a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation
of Assertion (A).
b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is not the correct explanation
of Assertion (A)
c) Assertion (A) is true but Reason (R) is False
d) Assertion (A) is False but Reason (R) is True.

Ans – a)

Share your love
Default image
Anurag Pathak
Anurag Pathak is an academic teacher. He has been teaching Accountancy and Economics for CBSE students for the last 18 years. In his guidance, thousands of students have secured good marks in their board exams and legacy is still going on. You can subscribe his youtube channel and can download the Android & ios app for free lectures.
Articles: 684

Leave a Reply

close

Ad Blocker Detected!

Our Website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us and remove the AD - Blocker to read this article.

Refresh

error: Content is protected !!