Important Numerical of National Income and related aggregates class 12 CBSE Board

Ask Your doubt on Whatsapp

There are 8 different aggregates in which income of a nation can be expressed. A short numerical on the basis of converting the income of a nation into different aggregates can come in economics paper.

I am solving some important numerical of national income and related aggregates. These are important one with the examination point of view.

I have discussed national income and its related aggregates in detail in below lecture.

Read Here:- National income and its 8 related aggregates explained

50 Must do Numerical of National Income and related aggregates

1. Calculate GNP at FC (Gross National Product at Factor Cost)

Particulars₹ in crores
1. NDP at MP80,000
2. Net Factor income from abroad– 200
3. Deprecation4,950
4. Subsidies1,770
5. Indirect Tax10,600

Solution:-

GNP at FC = NDP at MP + Depreciation + NFIA – Net Indirect tax (Direct tax – subsidies)

GNP at FC = 80,000 + 4950 + (- 200 ) – (10,600 – 1,770)

GNP at FC = 75,920 Crores

2. Calculate Domestic Income

Particulars₹ in crores
1. Gross National Product at market price58,350
2. Indirect tax2,590
3. Subsidies1,540
4. Depreciation1,625
5. Net Factor income from abroad– 240

Solution:-

Domestic Income (NDP at FC) = GNP at MP – Depreciation + NFIA – Net Indirect tax (Indirect tax – subsidy)

NDP at FC = 58,350 – 1625 – (- 240) – (2590 – 1540)

NDP at FC = ₹ 55,915 crores

3. Calculate National Income or NNP at FC.

Particulars₹ in crores
1. GDP at MP4,800
2. Indirect Taxes300
3. Net Factor Income from aborad80
4. Consumption of fixed capital200
5. Subsidies60

Solution:-

NNP at FC = GDP at MP – consumption of fixed capital + NFIA – Net Indirect tax (indirect tax – subsidy)

NNP at FC = 4800 – 200 + 80 – (300 – 60)

NNP at FC = ₹ 4440 Crores

4. Calculate GDP at MP

Particulars₹ in crores
1. National Income6700
2. Consumption of fixed capital180
3. Factor income from aborad100
4. Indirect taxes130
5. Subsidies70
6. Factor income to abroad150

Solution:-

GDP at MP = NNP at FC + consumption of fixed capital – NFIA + Net Indirect tax (indirect tax – subsidy)

GDP at MP = 6700 + 180 – (100 – 150) + (130 – 70)

GDP at MP = ₹ 6990

5. Calculate Domestic Income

Particulars₹ in crores
1. GNP at FC2700
2. Indirect taxes60
3. Factor income from abroad150
4. Factor income to abroad180
5. Replacement of Fixed Capital150

NDP at FC = GNP at FC – NFIA – consumption of fixed capital (replacement of fixed capital)

NDP at FC = 2700 – (150 – 180) – 150

NDP at FC = ₹ 2580

6. Calculate (a) Domestic Income, (b) National Income

Particulars₹ in crores
1. GDP at MP70150
2. Indirect taxes5200
3. Factor income from abroad800
4. Consumption of fixed capital3100
5. Factor income to abroad300
6. Subsidies4000

Solution:-

Domestic Income (NDP at FC) = GDP at MP – consumption of fixed capital – Net indirect tax (indirect tax – subsidies)

NDP at FC = 70150 – 3100 – (5200 – 4000)

NDP at FC = ₹ 65850

National Income (NNP at FC) = GDP at MP + consumption of fixed capital + NFIA – Net indirect tax (indirect tax – subsidy)

NNP at FC = 70150 – 3100 + (800 – 300) – (5200 – 4000)

NNP at FC = ₹ 66,350

7. Calculate Indirect taxes from the following data:

Particulars₹ in crores
1. NDP at FC55915
2. Subsidies1540
3. Factor income from abroad625
4. Consumption of fixed capital1625
5. Factor income to abroad865
6. GNP at MP58350

Solution:-

NDP at MP = GNP at MP – consumption of fixed capital + factor income to abroad – factor income from abroad

NDP at MP = 58350 – 1625 + 865 – 625

NDP at MP = ₹ 56965

Net Indirect tax = NDP at MP – NDP at FC

Net Indirect tax = 56965 – 55915

Net Indirect tax = ₹1050

Net Indirect tax = Indirect tax – Subsidies

Indirect tax = Net Indirect tax + Subsidies

Indirect tax = 1050 + 1540

Indirect tax = ₹ 2590

8. Calculate Factor income to abroad:

Particulars₹ in crores
1. GNP at FC4280
2. Subsidies80
3. Factor income from abroad400
4. Depreciation480
5. Indirect taxes100
6. NDP at MP3700

Solution:-

NNP at MP = GNP at FC – Depreciation + Indirect taxes – Subsidies

NNP at MP = 4280 – 480 + 100 – 80

NNP at MP = 3820

NFIA = NNP at MP – NDP at MP

NFIA = 3820 – 3700

NFIA = ₹ 120

NFIA – Factor income from abroad – Factor income to abroad

120 = 400 – Factor income to abroad

Factor income to abroad = 400 – 120

Factor income to abroad = ₹ 280

9. Calculate Depreciation:-

Particulars₹ in crores
1. NDP at MP80,000
2. Indirect taxes10,600
3. GNP at FC75,920
4. Factor income to abroad700
5. Factor income from abroad500
6. Subsidies1770

Solution:-

NNP at FC = NDP at MP + Factor income from abroad – Factor income to abroad – (Indirect taxes – Subsidies)

NNP at FC = 80000 + 500 – 700 – (10600 – 1770)

NNP at FC = 70970

Depreciation = GNP at FC – NNP at FC

Depreciation = 75920 – 70970

Depreciation = ₹ 4950

10. Calculate Subsidies:-

Particulars₹ in crores
1. GDP at FC55,000
2. Indirect taxes4,400
3. Factor income to abroad600
4. NNP at MP55,500
5. Factor income from aborad1,300
6. Depreciation2,500

NNP at FC = GDP at FC – Depreciation + Factor income from abroad – Factor income to abroad

NNP at FC = 55000 – 2500 + 1300 – 600

NNP at FC = ₹ 53200

Net Indirect tax = NNP at MP – NNP at FC

Net Indirect tax = 55500 – 53200

Net Indirect tax = 2300

Subsidies = Indirect tax – Net Indirect tax

Subsidies = 4400 – 2300

Subsidies = ₹ 2100 crore

11. Given the following, calculate National Income and GNP at MP.

Particulars(₹ in crore)
1. NDP at MP114
2. Net Indirect tax12
3. Consumption of fixed Capital13
4. Net factor income from abroad– 1

Solution:-

National Income (NNP at FC) = NDP at MP + Net factor income from abroad – Net Indirect tax

National Income = 114 – 1 – 12

National Income = ₹ 101

GNP at MP = NDP at MP + consumption of fixed capital + Net factor income from abroad

GNP at MP = 114 + 13 – 1

GNP at MP = ₹ 126 crore

12. Given the following, calculate NNP at MP and GNP at FC.

Particulars(₹ in crore)
1. NDP at FC96
2. Net indirect tax10
3. Consumption of fixed capital12
4. NFIA– 1

Solution:-

NNP at MP = NDP at FC + NFIA + Net Indirect tax

NNP at MP = 96 – 1 + 10

NNP at MP = ₹ 105 crore

GNP at FC = NDP at FC + consumption of fixed capital + NFIA

GNP at FC = 96 + 12 – 1

GNP at FC = ₹ 107 crore

13. Calculate NDP at FC and NNP at FC

Particulars(₹ in crore)
1. GNP at MP200
2. NFIA– 4
3. Consumption of fixed capital10
4. GST20
5. Subsidies4

Solution:-

NDP at FC = GNP at MP – consumption of fixed capital – NFIA – (GST – Subsidies)

NDP at FC = 200 – 10 + 4 – 20 + 4

NDP at FC = ₹ 178 crore

NNP at FC = GNP at MP – consumption of fixed capital – (GST – Subsidies)

NNP at FC = 200 – 10 – (20 – 4)

NNP at FC = ₹ 174 crore

14. Calculate GDP at MP and GNP at MP.

Particulars(₹ in crore)
1. NDP at FC300
2. NFIA5
3. GST20
4. Consumption of fixed capital30
5. Subsidies10

Solution

GDP at MP = NDP at FC + consumption of fixed capital + (GST – Subsidies)

GDP at MP = 300 + 30 + (20 – 10)

GDP at MP = ₹ 340

GNP at MP = NDP at FC + consumption of fixed capital + NFIA + (GST – Subsidies)

GNP at MP = 300+ 30 + 5 + (20 – 10)

GNP at MP = ₹ 345 crore

15. Calculate NDP at FC and National Income

Particulars(₹ in crore)
1. GNP at MP400
2. Net factor income paid to abroad10
3. Consumption of fixed capital30
4. GST40
5. Subsidies10

Solution

NDP at FC = GNP at MP – consumption of fixed capital + Net factor income paid to abroad – (GST – Subsidies)

NDP at FC = 400 – 30 + 10 – (40 – 10)

NDP at FC = ₹ 350 crore

NNP at FC (National Income) = GNP at MP – consumption of fixed capital – (GST – Subsidies)

National Income = 400 – 30 – (40 – 10)

National Income = ₹ 340 crore

16. Calculate GNP at FC and NDP at MP

Particulars(₹ in crore)
1. Factor income received from abroad20
2. Consumption of fixed capital30
3. Subsidies10
4. GST40
5. Factor income paid to abroad30
6. NDP at FC250

Solution:-

GNP at FC = NDP at FC + consumption of fixed capital + (factor income received from abroad – factor income paid to abroad) + (GST – subsidies)

GNP at FC = 250 + 30 + (20 – 30)

GNP at FC = ₹ 270 crore

GNP at FC = ₹ 310

NDP at MP = NDP at FC + (GST – Subsidies)

NDP at MP = 250 + (40 – 10)

NDP at MP = ₹ 280 crore

17. From the following data estimate: a) Net Indirect taxes, and b) Net Domestic Product at Factor Cost.

Items(₹ in crore)
1. Net National Product at Market Price1400
2. Net factor income from abroad– 20
3. Gross National Product at factor cost1300
4. Consumption of fixed capital100
5. National debt interest18

Solution:-

NNP at FC = GNP at FC – consumption of fixed capital

NNP at FC = 1300 – 100

NNP at FC = 1200

Net Indirect taxes = NNP at MP – NNP at FC

Net Indirect taxes = 1400 – 1200

Net Indirect taxes = ₹ 200 crore

NDP at FC = NNP at FC – Net Factor income from abroad

NDP at FC = 1200 – (- 20)

NDP at FC = ₹ 1220 crore

Share your love
Default image
Anurag Pathak
Anurag Pathak is an academic teacher. He has been teaching Accountancy and Economics for CBSE students for the last 18 years. In his guidance, thousands of students have secured good marks in their board exams and legacy is still going on. You can subscribe his youtube channel and can download the Android & ios app for free lectures.
Articles: 658

Leave a Reply

close
error: Content is protected !!